История

Църквите на Христос съществуват по целия свят, но са концентрирани в южните и югозападни райони на Съединените щати като братства от над деноминационни църкви. Проучванията сочат членска маса от около 3 000 000 души в почти 13 000 църкви само в Съединените щати. Макар и не така многобройни, Църкви на Христос има и в над 120 страни в Европа, Азия и Африка.

Църквите на Христос се стремят към обединение на всички църкви. Ръководството, чрез което вярващите могат да постигнат духовно единение е: – да „говорят, когато Библията говори и да мълчат, когато Библията мълчи” по всички въпроси, касаещи вярата и морала. По отношение на Библейската основа, по всички религиозни въпроси те се обръщат към Библията за ръководство и инструкции.

В Осемнадесети век в Съединените щати започва  „ Движението- Съвременността, Църквите и  възстановяването им чрез  реставрация на Апостолските църкви”, основаващо се на работата и размислите на Джеймс О’Кели от Вирджиния, Абнър Джоунс и Илая Смит от Ню Ингланд, Бартън Стоун от Кентъки и Томас и Александър Кампбел от Западна Вирджиния. Всички те казват, че „нищо не трябва да се налага на християните като доктрина, което не е толкова старо, колкото Новия завет” и макар да са започнали по различно време и в различни части на страната, те постепенно се превръщат в мощно религиозно движение, заради общата си цел и дело.

Същите религиозни вярвания се откриват и в други страни и епохи. Например, през деветнадесети век в Русия полковник Васил Пасков и граф Модест Корф поканили стотици руски евангелисти в Санкт Петербург, Русия през 1884 г., където са поставили началото на Църква на Христос. Макар съществуването при Съветското правителство да е било трудно за движението, то оцелява в някаква форма и е реалност днес. В Испания също е имало реставрационно движение, което повлиява на живота на мнозина.

Лидерите на Църквите на Христос през деветнадесети век настоявали за строго спазване на модела на Новия завет за богослужение и църковна организация. Богомолците отказвали да се присъединяват към човешки организации, упражняващи контрол и ръководство над паствата. Тяхното богослужение било просто и те били против включването на инструментална музика, поради това че в Новият завет не се среща и също по времето на  ранната Апостолска църква и светите отци, не се  е използвала. Поради тяхното настояване да вършат нещата съобразно Библията, те твърдят, че не принадлежат към никоя деноминация и нямат централно управление, управителни органи и духовенство. Паствата си сътрудничат доброволно в национални и международни програми, спонсорирани от друго паство или група паства. Днес една от отличителните характеристики на Църквите на Христос е тяхното приемане на Библията като истинско и напълно достатъчно откровение.

Местната Църква на Христос - "Ренесанс" поставя началото си от Октомври 2008 година, като провежда Богослуженията си всяка неделя от 10:30 часа в ХРИСТИЯНСКИ УЧЕБЕН ЦЕНТЪР на ул. Софроний Врачански" № 62 ет.1 офис 9 в София.


Последно от галерия